Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Flora Norvegica Radiographica

norske planter i røntgen

«Åh, om bare Carl Von Linné hadde levd! Da ville han ikke grått over oppstusset rundt benken i Botanisk Have, men frydet seg over Spartacus' nyeste utgivelse: Boka 'Flora Norvegica Radiographica. Norske planter i røntgen' gjør faktisk livet mitt litt rikere.»

Grønn Leseliste

Dette er ingen fagbok eller planteguide du tar med ut i felt, men heller en feiring av plantene – en vakker og unik bok som vil glede enhver med botanisk interesse.

Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager

En feiring av plantene

Røntgenbilder av planter kan være vakre. Det er som om plantene er laget av et flortynt stoff eller glass. Strukturen ser helt annerledes ut enn i vanlig lys. Planter har vært røntgenfotografert siden Wilhelm Röntgen oppdaget røntgenstrålene i 1895. De første bildene var av dårlig kvalitet, men senere greide man å lage mer sofistikerte bilder. Tynne blader med lette atomer som karbon, hydrogen og oksygen demper røntgenstrålene dårlig, så kontrasten blir liten. Forfatterne av denne boka har brukt røntgenapparat med såkalt elektronisk detektor, som et digitalkamera, og de har brukt en spesiell teknikk som dreier seg om å ta et stort antall bilder av ett objekt, som deretter summeres.

Mange av bildene i denne boka ville vært umulig å ta med et vanlig medisinsk røntgenapparat
Utfordringen er fremdeles å få nok kontrast, men også å minske støy fra detektoren. Strålekilden har en diameter på bare et par mikrometer, noe som gjør det mulig å ta røntgenbilder med stor forstørrelse. Mange av bildene i denne boka ville vært umulige å ta med et vanlig medisinsk røntgenapparat.

For deg som er opptatt av plantenes historie
Bokas bilder ledsages av tekster som forteller historier om plantene. Hvordan har de vært brukt som medisinplante, i litteraturen eller som del av folketroen. Om kvann kan du for eksempel lese hvor viktig planten var som grønnsak i middelalderen, at man hadde sin egen kvanngard og kultiverte fram en egen variant, nemlig vossakvann. Og du kan lese historien om hvordan det gikk da Olav Tryggvasson tok med noen lekre kvannstilker hjem til dronning Tyra.

Les om den forhatte skvallerkålen som er umulig å bekjempe … men god å spise. If you can't beat them, eat them, sier forfatterne. Les om alt sveve kan hjelpe mot: Blandet med eddik og vin hjelper melkesaften fra planten mot bitt fra slanger og edderkopper, stikk fra skorpioner, ymse gifter og flatulens! Den kjøler opphetede kropper, renser magen og fremmer produksjon av blod, ifølge de gamle grekerne. Vakker er den også. Boka er en skattkiste for den som er interessert i plantenes indre landskap samt historikk.

Skjør skjønnhet
De fleste plantene som er valgt ut er vanlige planter som løvetann og bringebær, men noen er mer sjeldne og kan snart forsvinne fra norsk natur. Bildene viser hvor skjøre og vakre de kan være, og kanskje kan de inspirere kreative sjeler til både å finne fram tegneblyanten og kullstiften. Røntgenbilder av planter har nemlig vært benyttet av flere kunstnere i nyere tid. Flora Norvegica Radiographica er verken fagbok eller folkeopplysning, forfatterne kaller boka derimot en uhemmet feiring av plantenes mangfold, skjønnhet og betydning for oss mennesker.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Spartacus
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
274
ISBN
9788243012707
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
23 x 19 cm
Nr
8172803

Utdrag

Om fofatterne

MARTE H. JØRGENSEN har doktorgrad i botanikk og er lærer i Oslo Voksenopplæring. Hun har publisert en rekke fagartikler og populærvitenskapelige artikler om norsk flora, og er fagansvarlig for flere plantegrupper i Store norske leksikon. ØYVIND HAMMER er professor i paleontologi ved Naturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo, og en ivrig røntgenentusiast. Han har skrevet flere bøker og over hundre vitenskapelige artikler innefor ulike fagfelter.

Medlemsblad

Anmeldelser

«Åh, om bare Carl Von Linné hadde levd! Da ville han ikke grått over oppstusset rundt benken i Botanisk Have, men frydet seg over Spartacus' nyeste utgivelse: Boka 'Flora Norvegica Radiographica. Norske planter i røntgen' gjør faktisk livet mitt litt rikere.»

Julie Messel, Grønn Leseliste

Kunders vurdering

N
Nils-Arne Larsen – 10.02.2021

– Flora Norvegica

Oppdag mer

Bøker som ligner på Flora Norvegica Radiographica:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 
Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Katla

Luit van der Tuuk
Innbundet 
349,- 399,-
 

Tid

Carlo Rovelli
Innbundet 
318,- 349,-
 

Fri

Lea Ypi
Innbundet 
349,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv