Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Skogen

om trær, folk og 25 000 andre arter

«En inspirerende bok om skogen skrevet av en av de dyktigste forskerne på feltet . som også har en fabelaktig formidlingsevne. ... et soleklart terningkast 6!»

Guri Hjeltnes, VG

Skogen gjør noe med deg, sier Anne Sverdrup-Thygeson. I skogen har trærne stått på samme sted i mange, mange år, og suset fra trekronene har mye å fortelle deg.

Les mer

390,-

429,- Spar: 39,-

Sendes innen 3 virkedager
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Skog er magisk, og Anne Sverdrup-Thygeson vil at flere skal bli kjent med skogen og artene som er knytta til skogen. Fra små insekter som lever livet i løpet av noen uker, sopphyfer som vokser gjennom mold og fletter seg inn i røtter, ulike pattedyr og fugler til en gammel furu som kanskje er flere hundre år gammel. Men sistnevne er det stadig færre av. Dessverre. Skogen har blitt et produksjonssted for tømmer, og få trær oppnår sitt naturlige livsspenn.

Anne Sverdrup-Thygeson, kunnskapsformidler og kjent forkjemper for insektene, har i denne boka gått en skikkelig langtur mellom gran, furu, lind, or, ask og bjørk og kommet ut av skogslandskapet med ei bok vi som liker oss i skogen, har stor glede av å lese. For dette er en ganske bred bok som forteller om samspillet mellom artene, om myter og trærnes historie. Og Sverdrup-Thygeson forteller med undring og ydmykhet. For hva er vel finere enn trær? Selv døde trær er spiller en viktig rolle i naturen. Døde trær er noe av det levende som fins.

Så ska du høre suset over furua …

Har du et favorittre? Det har Sverdrup-Thygeson – en favorittfuru som er vindskjev og tung i sessen med røtter som ligner sjøormen Ruffen. Trær er ofte de største og eldste skapningene vi mennesker ser i våre liv, minner forfatteren oss på, og siden de kan bli gamle, kan trær knytte sammen generasjoner. Og å være i skogen, særlig gammel skog, er bra for helsa vår, viser forskning. Nivået av stresshormoner senkes, puls og blodtrykk går ned.

Underholdende og kunnskapsrikt

Forfatteren tar for seg de ulike tre-slagene og forteller om egenskaper og samspill med sopper og insekter. Vi får vite at lind er et tre som aldri dør. Nye stammer vokser stadig opp fra samme rot, og slik har den holdt på siden steinalderen. Det er mange som liker lind, for eksempel sjeldne slørsopper som lever i symbiose med de gamle røttene slik at treet får nødvendig næring. Sverdrup-Thygeson reflekterer rundt vårt forhold til skogen. Om den sterke lykkefølelse hun kan kjenne på skitur i Nordmarka og fortvilelse over tap av skog, og hvor tungt det er å få til endringer. Hun sveiper innom litteratur der skog er tema, som Ekmans Herrene i skogen og Ibsens Vildanden. Og hun er opptatt av at vi er i ferd med å bli natur-analfabeter. Vi mister ordene som beskriver livet rundt oss, og da er det lett å glemme insekter, fugler og planter. Vi må kjenne artene for å bry oss.

Trærne og vi hører sammen

Tippoldefarens flora trykt i 1803, danner en ramme rundt boka. Hvert kapittel har fått navn etter en art beskrevet i floraen, men temaene for kapitlene spenner langt videre enn selve arten. Boka er et verdifullt arvestykke og har spilt en viktig rolle for forfatteren. Den er dessuten et gløtt inn i et natursyn vi hadde for 200 år siden og som er ulikt dagens. Avslutningsvis sammenligner Anne Sverdrup-Thygeson norrøn mytologi der verden var ordnet som sirkler utenpå hverandre med årringer i et tre. Det er et mønster vi finner igjen i våre egne fingeravtrykk. Tiden, verden, trærne og vi hører sammen. Det er fint sagt.

Detaljer

Forlag
Kagge
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
279
ISBN
9788248933069
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Skogen
Format
23 x 16 cm
Nr
8217742

Medlemsblad

Om forfatteren

Anne Sverdrup-Thygeson er en av Norges mest profilerte og entusiastiske formidlere av kunnskap om insekter og natur. Til daglig er hun professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, der hun forsker og underviser i naturforvaltning og skogens biomangfold. Tidligere har hun gitt ut de bestselgende bøkene Insektenes planet og Insektenes hemmeligheter, som er oversatt til en rekke språk. Insektenes planet ble nominert til Brageprisen, var på Sunday Times’ bestselgerliste og ble kåret til en av de ti viktigste bøkene om vitenskap av the Smithsonian i USA.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«En inspirerende bok om skogen skrevet av en av de dyktigste forskerne på feltet . som også har en fabelaktig formidlingsevne. ... et soleklart terningkast 6!»

Guri Hjeltnes, VG

«Vidunderlig og skremmende [...] en ren lykke . ja eufori . å lese «Skogen» [...] hun er en helt sjelden god formidler med de mest fantastiske bilder. [...] Her er det så mange vakre formuleringer at jeg blir helt satt ut.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Boka er et mesterverk i forskningsformidling.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Brennaktuelt om skogen ... biolog Anne Sverdrup-Thygesons viser i sin nye bok «Skogen» at jeg ikke har sett skogen for bare grantrær. Med Sverdrup-Thygeson som pedagogisk guide er det plutselig helt nye dyr og planter som kommer til syne, og en mulig økologisk krise. ... Sverdrup-Thygeson har også en sterk penn . og et smittende humør»

Erle Marie Sørheim, Aftenposten

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Skogen:

Predator
269,-

Predator

Tom Schandy
Innbundet 
269,- 398,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Haakon
269,-

Haakon

Haakon
Innbundet 
269,- 449,-
 
Årene
99,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
99,- 229,-

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv