Soppsankeboka
Å legge ut på sopptur, er som å lete etter gull. Det gir en helt egen glede å komme over et område der kantarellene står tett eller steinsoppene er mange, ferske og fristende. Soppsankeboka gir deg hjelpen du trenger for å skille matsopp fra annen sopp og har dessuten oppskrifter der soppen kommer til sin rett!
Les merSkrevet av: Bente, Redaktør
Allerede i mai-juni kan du finne fram soppkurven. Mai kan by på spissmorkel og vårfagerhatt, og i juni er det mulig å finne de første kantarellene og flere andre gode matsopper. Noen sopper er lette å lære seg og tilhører grupper av sopper som ikke er særlig giftige uansett så lenge de blir varmebehandlet, som rørsoppene, mens skivesoppene krever et ørlite studium.
Soppsankeboka presenterer karaktertrekk hos de ulike gruppene av sopp og forklarer i tekst og bilder hvordan du kan vurdere om skivene er fri fra stilken eller nedløpende, om stilken er svampet eller kamret. Ja, alle karakteristika som er greit å sette seg inn i før man legger ut på sopptur. Deretter får du grundige presentasjoner av de beste 100 matsoppene og hva du kan bruke dem til. Noen er godt egnet til å tørkes for å bli smakstilsetninger i gryter og sauser, noen kan du lage soppsirup av, noen er best når du steker dem ferske.
Boka har gode og detaljerte bilder som gjør den uunnværlig for deg som vil ha oppdatert kunnskap om matsopp samt forvekslingsarter vi helst ikke vil ha i gryta, og den har også en soppkalender som gir fin indikasjon på når det er lurt å lete etter for eksempel favorittsoppen traktkantarell eller piggsopp. Dessuten finner du en nyttig tabell som deler soppene inn i vanskelighetsgrad.
Sopp representerer en verdifull matressurs, og er også en kilde til vitaminer og antioksidanter. Soppjakt får deg ut i skogen. Det er mye god helse bare i det.
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Norsk
- Sider
- 309
- ISBN
- 9788202824976
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2024
- Format
- 24 x 17 cm
- Nr
- 8224617
Om forfatteren
Jørgen Ravneberg (f. 1992) jobber som kokk og kjøkkensjef på Kolonihagen Frogner i Oslo. Her får han dyrke sin matfilosofi med feelgood-mat basert på kortreiste og bærekraftige råvarer i sesong, med minst mulig triksing. Ravneberg er også selvlært sanker og mener at det på nesten hvert gatehjørne skjuler seg en kulinarisk hemmelighet om man bare ser etter.
Jim-André Stene (f. 1982) vokste opp i Steinkjer i Trøndelag. Han har studert musikk, vært soldat i Afghanistan og jobbet som salgssjef. I 2019 startet han Trøndelag Sankeri AS, en bedrift som leverer selvplukket sopp og spiselige vekster til restauranter over hele landet.