Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Spikkeboka

Har du fine sleiver og øser av plast, sier du? De er garantert ikke like fine som dem du nå skal spikke selv av egnede trestykker! Les mer

454,-

499,- Spar: 45,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag

Møt to karer som har spikket hele livet. De fikk utdelt kniv som barn, og har knapt lagt den fra seg siden. Eivind Stoud Platou og Kjetil Harket kan det meste om valg av emner og verktøy samt hvordan du unngår å kutte deg i fingeren. Spikkeprosjektene spenner fra helt enkle barkebåter via sleiver og øser til mer avanserte ting som klassiske truger. Du lærer teknikker slik at du enkelt kan komme i gang med egne, morsomme prosjekter som selvfølgelig ikke vil ligne andres.

Enkelt utstyr
Det går fint å bruke en vanlig, billig tollekniv, men etter hvert vil du finne ut at det er kjekt med kniver som har ulikt bruksområde. To forskjellige spikkekniver gjør susen: en med langt og smalt blad og en med kort blad. Men det er viktig at knivene holdes skarpe. Du kan polere dem ofte, men iblant må det skikkelig skjerping til. Dette er ikke så enkelt å få til, men øvelse gir håndlag, og boka viser deg hvordan du gjør det selv. Gode kniver kan for øvrig leveres inn til proffer iblant, så du får «pussa opp» eggen skikkelig. Det er ikke mye verktøy som trengs for å spikke. Inntrykket er at bokas forfattere ikke er så veldig opptatt av å ha mest mulig utstyr. Men et par stemjern, en liten øks samt en skjekniv gjør livet litt mer morsomt for spikkeren. Mer viktig er det å lære seg hvilke tresorter som er godt egnet samt hvordan du skal angripe dem. Boka gir god oversikt over tresorters egenskaper og egnethet. Du kan også lage eget utsyr. Etter hvert vil spikkeren ønske seg en såkalt bandkrakk ... og boka har tegninger og beskrivelse av hvordan lage den.

Lag noe annerledes
Det er bare å finne et trestykke og gyve løs. Alle kan få til en stekespade. Sleiv krever litt mer jobbing. Hva med et artig mønster eller ornament på skaftet? Kanskje du vil skjære ut figurer? La turkoppen få hank formet som et dyrehode. Mye kan skjule seg inni et egnet trestykke, for eksempel en liten hest ... Boka tar også for seg dekorering og figurskjæring. Men først må du ha et bra emne som du skal bruke øksa på for å få bort mest mulig av det overskytende materialet. Her er det fort gjort å bomme, men øvelse gjør mester. Du bør investere i en liten øks som er egnet til formålet. Boka gir deg gode råd for hvordan du skal grovforme et emne med øks og sag.

Kun fantasien setter grenser. Lag rare såpekopper, kule trau og skåler. La trestykket angi en form. Lag en ny grøtsleiv som gjør det enklere å skrape gryta rein (boka har oppskriften). Lag ting du kan gi bort til andre. Det blir garantert suksess. Lykke til!

Detaljer

Forlag
Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
309
ISBN
9788232801589
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Format
23 x 17 cm
Nr
8153116

Utdrag

Om forfatterne

Kjetil Harket (f.1966) er utdannet møbelsnekker ved Carl Malmsten CTD i Stockholm, den mest prestisjetunge eliteskolen for møbeldesign og håndverk i Norden. Han avsluttet sine studier i 2005 og mottok da den høythengende utmerkelsen Lille Silver i kategoriene dekupør (tremosaikk) og møbelsnekring for sitt svennestykke – Hans Wegners Fiskeskapet (1944). Tidligere har han fordypet seg i indiansk håndverk på bredt plan, og det var denne interessen som motiverte ham til å gå i gang med møbelsnekring. Hos Carl Malmsten er han siden blitt skolert i skandinavisk møbeldesign.

Eivind Stoud Platou (f. 1973) er grafisk designer og illustratør og står bak formgivingen av blant annet en rekke bøker og filmplakater. Han er partner i designstudioet Handverk. Han har vunnet en rekke priser, og arbeidene hans har vært publisert i bøker og magasiner i inn- og utland.

Kunders vurdering

J
Jan E. – 29.04.2020

– Boka gav mange nye ideer.

D
Dag-Erik Johnsen – 31.03.2020

– Spikkeboka

Oppdag mer

Bøker som ligner på Spikkeboka:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv