Til fots gjennom Alaska

; Marit Holm (Illustratør) ; Lars Monsen (Illustratør)

Lars Monsen og Marit Holm gikk en tur som aldri er gått av andre - 3000 km i Alaskas mest uframkommelige villmark! Denne utrolige historien presenteres nå i en ny utgave! Les mer
Vår pris
390,-
Spar
39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Vår pris: 390,-
Spar: 39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Presentert av Randulf Valle

Idèen blir til foran et flammende tyribål, en iskald januarnatt i Indre Troms. Året er 1990. Lars Monsen er 25 år gammel, fullstendig ukjent for mannen i gata, og på vei Norge på langs. Turmakker er kompisen Trond Strømdahl. Lars stirrer inn i flammene mens tankene går mot tilværelsen som venter når turen er over. Han har allerede merket det: Dette er livet han ønsker å leve, med jevnlige, lange ekspedisjoner i villmarka. Plutselig står det klart for Lars hva som blir neste prosjekt: Å krysse Alaska til fots! I ettertid er det lett å se at dette er ett av de veivalgene som blir avgjørende i et liv. Trond sier på sin side «nei takk» til å være med. Han ser for seg et helt normalt liv, med familie, jobb og turer i helgene.

Lang vei til start
Mye må gjøres før prosjektet kan realiseres. Lars har aldri vært i Alaska. Å sette seg inn i hva som venter, og hva det vil kreve å møte det, er en viktig del av forberedelsene. I tillegg må han finne en ekspedisjonspartner. Lars har vært mye på tur med gutter. Hva med å gjennomføre Alaska-kryssingen med ei jente som ekspedisjonspartner? Ideen virker interessant, men hvor finner man ei jente som kan gjennomføre en slik tur? Løsningen blir en «annonse » i form av et intervju i bladet Villmarksliv. Nesten 40 jenter svarer. Valget faller på 21 år gamle Marit Holm fra Smøla. I det ekspedisjonen står klar til start i Alaska er nesten fem år gått siden bålnatta i Troms, og Lars og Marit har tilbragt 280 døgn i felt sammen. Eventyret venter!

Storslagen natur
Til fots gjennom Alaska er historien om 10 måneder med store naturopplevelser mens 3000 kilometer tilbakelegges i ett av verdens råeste villmarksområder. Spennvidden er enorm: Fra sprengkulde under en stupmørk polarhimmel og vading til livet i islagte elver, til sommerlige hetebølger og myriader av insekter i endeløse sumper. Dyrelivet i Alaska gjør også uslettelige inntrykk, enten det er hissig elg, tam bever eller en av de 17 grizzlybjørnene paret møter underveis. Fiske og jakt er dessuten en naturlig del av hverdagen, og en forutsetning for full mage ved dagens slutt. En ekspedisjon på langs av Alaska har imidlertid ikke bare gode dager. Boka formidler også periodene hvor slit, matmangel, press om framdrift og ekstreme forhold gjør at naturopplevelsene mister sin verdi og at det hele kan føles meningsløst. Vi får også møte folket som bebor de små landsbyene i Alaska. Flere nære vennskap knyttes, men
skyggesidene er også der i rikt monn. «Sivilisasjonen» har knapt vært utelukkende positiv for naturfolkene i «Det store landet.»

Par på tur
I tillegg til historien om opplevelsene i Alaskas natur, forteller Til fots gjennom Alaska en historie på et mer personlig plan. Hvordan er det for et par å leve så tett sammen, så lenge, under så tøffe forhold og med til dels ulik motivasjon for å gjennomføre prosjektet? Her er boka nådeløst ærlig. Gjennom stadige innblikk i dagbøkene til Lars og Marit blottlegges følelser som det må ha krevd mye å gjøre
tilgjengelig for hele kongeriket. Ofte får vi se samme situasjon fra både Lars og Marit sine synsvinkler - og de kan tidvis kan være ganske ulike. Men 13 år etter at første utgave av boka kom overrasker vi neppe noen ved å si at Lars og Marit når målet sitt - sammen.

Fortsatt like aktuell
Den reviderte utgaven av boka har fått en ny introduksjon samt et etterord fra Marit Holm - som nå lever som veterinær på Grønland. Boka har i tillegg fått nytt og friskt design, og inneholder dessuten mange nye bilder. Den som fristes av villmarka i Alaska, finner også mye nyttig informasjon i ei bok som er like interessant og aktuell som da den kom for første gang.

Fakta