Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Finn Lied

motstandsmann og samfunnsbygger

«. et portrett av oljenasjonen Norge, slik en visjonær teknokrat og toneangivende samfunnsbygger med unik evne til å manøvrere mellom forskning, industri og politikk, skisserte det.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

Under krigen var Finn Lied (1916-2014) aktiv motstandsmann, og i gjenreisningen og utviklingen av det moderne Norge skulle han bli en hovedaktør. Stikkord er forskning og industriutvikling, energi- og forsvarspolitikk. Les mer

297,-

339,- Spar: 42,-

Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Under krigen var Finn Lied (1916-2014) aktiv motstandsmann, og i gjenreisningen og utviklingen av det moderne Norge skulle han bli en hovedaktør. Stikkord er forskning og industriutvikling, energi- og forsvarspolitikk.
Mest synlig i offentligheten var strategen Lied som industriminister i Trygve Brattelis første regjering i 1971-72, der han gikk i bresjen for utformingen av oljepolitikken, med Statoil som kronen på verket. Men det var mest fra sin posisjon som forskningsleder og senere direktør for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) at Finn Lied gjorde sin innflytelse gjeldende, ofte i tospann med Jens Christian Hauge.
Som Ap-veteran tok Lied til orde mot nyliberalismen, men måtte akseptere at statens kontroll over sentrale økonomiske aktiviteter ble svekket. Arbeiderpartiet var ikke lenger enerådende - og heller ikke det samme partiet.

«... et portrett av oljenasjonen Norge, slik en visjonær teknokrat og toneangivende samfunnsbygger med unik evne til å manøvrere mellom forskning, industri og politikk, skisserte det.» Fartein Horgar, Adresseavisen (Terningkast 5)

«Det snakkes mye om de som bygget landet. Tore Li har skrevet en god biografi om en av dem som laget arbeidstegningene, og som sørget for at byggeprosessen holdt det fornødne tempo og ble effektivt organisert.» Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Biografien gir portrett til mer enn en person, den tegner en epoke der «samfunnsingeniørene» drev verket.» Kjell Solem, Bok365.no (Terningkast 5)

«Tore Li har skrive grundig og med stor opplysningsverdi om samfunnsbyggjaren Finn Lied, politikk og forsking.» Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Dag og Tid

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788203397332
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«. et portrett av oljenasjonen Norge, slik en visjonær teknokrat og toneangivende samfunnsbygger med unik evne til å manøvrere mellom forskning, industri og politikk, skisserte det.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Finn Lied:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv