Historiens hjul og vannets makt
«Boka er smekkfull med historisk empiri og med sosiale innsikter om samfunn frå heile verdas geografi. [...] Boka er rik, men lettlesen. [...] Kva var årsakene til den industrielle revolusjonen? Kvifor er nokre land rike, mens andre er fattige? I hundrevis av år har tusenvis av forfattarar freista å gje svar på slike spørsmål. Det skal godt gjerast å finne eit originalt og truverdig alternativ til dei mange klassiske svara. Men det har Terje Tvedt greidd med Historiens hjul og vannets makt.»
Torbjørn L. Knutsen, Dag og Tid
Terje Tvedt har gitt oss en ny fortolkning av den industrielle revolusjon, eller den industrielle evolusjon, i denne bredt anlagte boka om utviklingen som har skapt den verden vi lever i nå!
Les merSkrevet av: Bente, Redaktør
Man studerer fortiden og samfunnet for å få ny innsikt i sammenhenger som ikke er forstått eller oppdaget tidligere, skriver Terje Tvedt. I denne boka legger han fram, etter flere tiår med forskning, en helt ny og alternativ analyse av den betydningsfulle verdenshistoriske hendelsen: den første industrielle revolusjonen for 200 år siden. Oppfatningen som har vært utbredt blant historikere, er at dampmaskinene var den første motoren i den industrielle revolusjonen. Terje Tvedt gir oss en annen historie.
England hadde det beste vannlandskapet
Tvedt har sammenlignet elleve land: Japan, Det osmanske riket, India, Kina, Spania, England, Frankrike, Italia, Tyskland, Russland og Nederland og tar for seg en rekke hendelser knyttet til de ulike landene over et langt tidsperspektiv. Dette gjør boka bredt anlagt for den historieinteresserte.
Sentralt står vannlandskapet, og Tvedt mener at revolusjonens teknologi var knyttet til tradisjonelle vannhjul i produksjon av tekstiler (bomull) samt i forbindelse med jernindustrien. Den økonomiske ekspansjon baserte seg på motorløse båter og seil- skuter. Dampmaskinen, som ble oppfunnet på slutten av 1700-tallet, var altså ikke så sentral i den første industrielle revolusjonen som historikerne har hevdet. Og England, med hav på alle kanter samt lange og mange kanaler som kunne tilby stabile vannforhold, var en vinner. England var det landet som sto i spissen for den første industrielle revolusjonen.
Tvedt forklarer hvorfor denne utviklingen ikke kunne bryte igjennom i andre land, til tross for at det var tilstrekkelig velstand og god vareøkonomi. Han forteller om et Europa som ble et sentrum for makt, og boka bidrar til å løse opp fastlåste verdensbilder og selvbilder.
Historiens hjul og vannets makt gir en større og bredere forståelse av hvordan verdenshistorien endret retning, og den gir også svar på hvordan noen land ble rike, mens andre ble fattige.
Boken er en videreutvikling av Verdenshistorie. Med fortiden som speil. Den er basert på over 30 år med forskning og tar leseren med til elleve land rundt om i verden, fra Japan i øst til England i vest og fra Russland i nord til Spania og Egypt i sør. Terje Tvedts ambisiøse verk vil endre leserens oppfatning av den moderne verdens historie.
Vi anbefaler
— Terje Tvedt utfordrer rådende fortolkninger av et av verdens store spørsmål: den moderne verdens fremvekst og den første industrielle revolusjon.
Bente Einan Eriksen
Detaljer
- Forlag
- Dreyers forlag
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 585
- ISBN
- 9788282656801
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2023
- Originaltittel
- Historiens hjul og vannets makt
- Format
- 23 x 17 cm
- Nr
- 8220816
Om forfatteren
Terje Tvedt er forfatter, filmskaper og professor i historie, statsvitenskap og utviklings- studier, og nå forskningsprofessor ved Nasjonalbiblioteket. Han har skrevet en rekke bøker, inkludert bestselgerne Nilen. Historiens elv (2012), Det internasjonale gjennombruddet (2017) og Verdenshistorie. Med fortiden som speil (2020), som er oversatt til flere språk og har mottatt svært positive anmeldelser både nasjonalt og internasjonalt.
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Boka er smekkfull med historisk empiri og med sosiale innsikter om samfunn frå heile verdas geografi. [...] Boka er rik, men lettlesen. [...] Kva var årsakene til den industrielle revolusjonen? Kvifor er nokre land rike, mens andre er fattige? I hundrevis av år har tusenvis av forfattarar freista å gje svar på slike spørsmål. Det skal godt gjerast å finne eit originalt og truverdig alternativ til dei mange klassiske svara. Men det har Terje Tvedt greidd med Historiens hjul og vannets makt.»
Torbjørn L. Knutsen, Dag og Tid
«Jeg har sans for Tvedts form. Han gir en opplevelse av at han skriver til meg, ikke for meg. Her og der forklarer han hvorfor han gjør som han gjør i teksten. Det er effektivt og øker bokens overbevisningskraft. Han er pedagogisk og lettlest.»
Gunnar Kagge, Aftenposten
«Hans nye bok fortjener å betraktes som et hovedverk. Den dokumenterer imponerende kunnskaper innen feltet, en vilje til å tenke komparativt som er sjelden blant historikere, og representerer dessuten et tydelig teoretisk prosjekt. Ambisjonsnivået og dybdekunnskapen er sjelden vare, og må applauderes [...] imponerende, rikt illustrert og kunnskapsmessig solid [...]»
Thomas Hylland Eriksen, Morgenbladet
«[...] en mageløs ny bog, hvor han kommer med en ny og stærkt original fortolkning af, hvad det egentlig var der skete. Det gør han ved at bryde med en forskningstradition, hvor vestlige værdier og traditioner er gjort til historiens naturlige målestok. [...] en påvisning af, hvordan vi stadig lader os styre af vores indgroede tro på vores kulturelle, moralske og materielle overlegenhed, og det fører til at vi alt for ofte undervurderer de, der ikke deler disse tankesæt eller værdier.»
Hans Henrik Fafner, Ny Tid