– En meget grundig og bevisstgjørende analyse av historien bak og de utilsiktede miljøkonsekvensene av den norske lakseoppdrettsnæringen. Forfatterne får særlig godt fram hvordan politiske/næringspolitiske aktører ufortrødent trumfer hva forskere i årevis har trukket fram av ulike negative konsekvenser for miljøet generelt og folks helse spesielt. Bør være obligatorisk lesing for alle som liker, og bør like, å spise fisk: En glad laks er en vill laks!
Den nye fisken
«Historien om 'den nye fisken' er nødvendig, leseverdig og vil provosere langt inn i maktens korridorer.»
Anna Serafina S. Kvam, Stavanger Aftenblad
Hva er den egentlige historien om oppdrettslaksen? Her får du svar på alt, fra fiskeoppdrettets spede begynnelse til dagens storindustri – «den nye oljen».
Les merJanuarsalg - faktabøker fra 49,- Velg flere her
Fra laksesprett til oppdrett
Hva er den egentlige historien om oppdrettslaksen? Her får du svar på alt, fra fiskeoppdrettets spede begynnelse til dagens storindustri – «den nye oljen».
Hvorfor ikke temme fisk når menneskene har gjort husdyr av ville dyrearter i tusenvis av år med stor suksess? Fiskeoppdrett er en stor og viktig næring i Norge, men i kjølvannet av oppdrettslaksen vaker en rekke underlige, provoserende, oppsiktsvekkende, mektige og tragiske følger.
Hva skjer når fisken temmes?
Forfatterne av Den nye fisken går oppdrettsnæringen grundig etter i sømmene og serverer fakta. Oppdrettsnæringen ga Kyst-Norge nytt liv, det ble skapt mange arbeidsplasser og noen milliardærer. Laksen er en så ettertraktet eksportvare at den omtales som «den nye oljen» og serveres over store deler av verden. Men det er vel lov å stille kritiske spørsmål ved industrieventyret?
Fra luksus til hverdagsmat
Selv de beste intensjoner kan få uopprettelige følger. Den gjeveste av alle fiskeartene er ikke lenger et luksusgode for noen få, laksen er blitt hverdagsmat. Men en fisk som har vokst opp i bur, er ikke det samme som en villfisk, så hva er det egentlig vi serverer rundt om i de tusen hjem?
Kunsten å stille spørsmål
Man plukker jo opp litt skriverier her og der om oppdrettslaksen, og noen lurer kanskje på om vi bør spise den. Er den egentlig sunn? Er dyrevelferden ivaretatt? Hvor ryddig er denne bransjen? Kjetil Østli og Simen Sætre har undersøkt, og svarene finner du i denne engasjerende boka. For hva skjer når man plasserer et nytt dyr i fjorden? Hvordan påvirker det de andre fiskene og artene, fjordene og elvene? Hva skjer med forskerne som roper varsku, med dyrevelferden, føre var-prinsippet og skattepolitikken, når myndighetene ønsker vekst? Og kan Norge ha noe å lære av andre land som driver med oppdrett? Les, les, les!
Visste du ...
... at laksen vi kjøper i butikken, egentlig er en ny fiskeart?
... at lakseoppdrett er Norges nest største eksportnæring etter energi og olje?
... at Norge kan takke japanske husmødre for at sushi med laks nå spises over hele verden?
... at oppdrettsnæringens store hodepine, lakselusa, egentlig er et lite krepsdyr?
... at en lakseoppdretter ikke må betale grunnrente til staten for å drive næring på havbunnen, slik oljeselskapene må?
Kundevurdering:
En meget grundig og bevisstgjørende analyse av historien bak og de utilsiktede miljøkonsekvensene av den norske lakseoppdrettsnæringen. Forfatterne får særlig godt fram hvordan politiske/næringspolitiske aktører ufortrødent trumfer hva forskere i årevis har trukket fram av ulike negative konsekvenser for miljøet generelt og folks helse spesielt. Bør være obligatorisk lesing for alle som liker, og bør like, å spise fisk: En glad laks er en vill laks!Hans-Olav Gammelsrud
Detaljer
- Forlag
- Spartacus
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 426
- ISBN
- 9788243012363
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2021
- Originaltittel
- Den nye fisken
- Format
- 23 x 15 cm
- Nr
- 8196095
Om forfatterene
SIMEN SÆTRE er forfatter med bakgrunn som journalist i blant annet Morgenbladet og Aftenposten. Han har skrevet flere kritikerroste sakprosabøker, blitt tildelt Vis-prisen for god forskningsjournalistikk sammen med Kjetil Østli, og blitt nominert til Brageprisen for boka Hugo.
KJETIL ØSTLI er journalist og forfatter. Han er en av driverne bak nettmagasinet Harvest. I 2002 ble han tildelt Arne Hestenes' journalistpris, i 2007 NTBs språkpris. Østli vant i 2009 Brageprisen for sakprosaboka Politi og røver.
Utdrag
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Historien om 'den nye fisken' er nødvendig, leseverdig og vil provosere langt inn i maktens korridorer.»
Anna Serafina S. Kvam, Stavanger Aftenblad
«Ypperlig kritisk journalistikk i passe giftig tone. [...] Bit for bit blir det retoriske byggverket som omslutter oppdrettsindustrien gjennomgått og løgner avdekket.»
Jon Rognlien, Dagbladet
«Jeg er vilt begeistret. Denne boken vil bli lagt merke til.»
Kjersti Sandvik
«årets viktigste bok»
Lars Lenth
«Underholdende innblikk i et industrieventyr, men dessverre like nedslående som å miste en storlaks»
Bård Tufte Johansen
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Veldig god bok som sier sannheten om en næring som ikke er bærekraftig
– Denne boka bør leses vidt og bredt. 1) Den er spennende- forfatterne skriver så bra, både forståelig om vanskelige sammenhenger og den er til og med morsom (- tragikomisk, men likevel) 2) Lærerik: Om det politiske, økonomiske og sosiale samarbeidet mellom fiskeoppdrettsnæringen, forskningsinstitusjoner jeg trodde var mer uavhengige og regjeringer. 3) Skremmende! Om forsker etter forsker som publiserer artikler i anerkjente tidsskrifter, men hvis resultatene der og da ikke «passer» positivt for oppdrettsnæringen så stakkars dem! De forsvares ikke av sine institutter. Les selv hva som skjer i virkelighetens verden! 3) Enda mer skremmende! Om miljøforurensning og økologiske sammenbrudd som neglisjeres så lenge som mulig- til skade for oss alle på kort og lang sikt. 4) Som ikke det var nok: Et fryktelig dyreplageri i merdene er godt dokumentert. Hvordan skal dette gå? Dette kan ikke fortsette. Les boka og se selv!