Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Den nye fisken

om temmingen av laksen og alt det forunderlige som fulgte

«Historien om 'den nye fisken' er nødvendig, leseverdig og vil provosere langt inn i maktens korridorer.»

Anna Serafina S. Kvam, Stavanger Aftenblad

Da vi temmet villaksen og satte den nye fisken ut i naturen, begynte store ting å skje. Steder langs kysten fikk nytt liv, folk fikk arbeid og flere ble milliardærer. Staten så på det som et eventyr, og velsignet fortsettelsen. Les mer

299,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Da vi temmet villaksen og satte den nye fisken ut i naturen, begynte store ting å skje. Steder langs kysten fikk nytt liv, folk fikk arbeid og flere ble milliardærer. Staten så på det som et eventyr, og velsignet fortsettelsen.

Forfatterne Simen Sætre og Kjetil Østli skapte høye bølger med en artikkelserie i Morgenbladet og Harvest om laksenæringen. Nå tegner de et større bilde, i en bok som favner hele fortellingen om oppdrettslaksen.

De spør blant annet: Hva skjer hvis man plasserer et nytt dyr i fjorden? Hvordan påvirker det de andre fiskene og artene, fjordene og elvene? Hva skjer med forskerne som roper varsku, med dyrevelferden, føre var-prinsippet og skattepolitikken når myndighetene ønsker vekst?

Forfatterne skriver om de utilsiktede konsekvensene av den fantastiske oppfinnelsen, laksen. De underlige, provoserende, oppsiktsvekkende, mektige og tragiske følgene.

Dette er oppdrettslaksens historie.

Medlemsvurdering:
Veldig god bok som sier sannheten om en næring som ikke er bærekraftig

Per Lind

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Spartacus
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788243015364
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Historien om 'den nye fisken' er nødvendig, leseverdig og vil provosere langt inn i maktens korridorer.»

Anna Serafina S. Kvam, Stavanger Aftenblad

«Ypperlig kritisk journalistikk i passe giftig tone. [...] Bit for bit blir det retoriske byggverket som omslutter oppdrettsindustrien gjennomgått og løgner avdekket.»

Jon Rognlien, Dagbladet

«Journalistene Simen Sætre og Kjetil Østli har skrevet en medrivende og tankevekkende bok som bør få mange lesere. Det er denne bokens påstand at industrielt lakseoppdrett, slik det gjøres i dag, ikke bare ødelegger for livet i fjordene, men dessuten bid»

Preben Jordal, Aftenposten

«Dette er journalistikk av høy klasse. De stiller åpne spørsmål og moraliserer ikke, men det kritiske blikket ligger hele tiden under [...] Det lukter råtten fisk av hver side av denne boka, men de er like viktige som din daglige dose av tran. Denne boka»

Andrew P. Kroglund, Vårt Land

«Forfatterne leverer en bokversjon av Michael Moores mest vellykkede dokumentarfilmer. . Nær 52 millioner laks dør årlig i merdene. Den nye laksen kan ikke klage, den har ingen stemme, men den lukker aldri øyet. Noe av det den ser, formidler Sætre og Østl»

Espen Søbye, Morgenbladet

«Den nye fisken er historia om korleis norske styresmakter, forvaltning, forsking og politikk gløymde rollefordelinga og på ein særs uheldig måte blei samanfiltra i arbeidet med å fremje interessene til oppdrettsindustrien. Nærast koste kva det koste må,»

Morten Strøksnes, Dag og Tid

Kunders vurdering

P
Per Lind – 04.09.2023

– Veldig god bok som sier sannheten om en næring som ikke er bærekraftig

A
Anne – 15.01.2022

– Denne boka bør leses vidt og bredt. 1) Den er spennende- forfatterne skriver så bra, både forståelig om vanskelige sammenhenger og den er til og med morsom (- tragikomisk, men likevel) 2) Lærerik: Om det politiske, økonomiske og sosiale samarbeidet mellom fiskeoppdrettsnæringen, forskningsinstitusjoner jeg trodde var mer uavhengige og regjeringer. 3) Skremmende! Om forsker etter forsker som publiserer artikler i anerkjente tidsskrifter, men hvis resultatene der og da ikke «passer» positivt for oppdrettsnæringen så stakkars dem! De forsvares ikke av sine institutter. Les selv hva som skjer i virkelighetens verden! 3) Enda mer skremmende! Om miljøforurensning og økologiske sammenbrudd som neglisjeres så lenge som mulig- til skade for oss alle på kort og lang sikt. 4) Som ikke det var nok: Et fryktelig dyreplageri i merdene er godt dokumentert. Hvordan skal dette gå? Dette kan ikke fortsette. Les boka og se selv!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Den nye fisken:

Ørret

Lars Nilssen
Innbundet 
363,- 399,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv