Norske fugler

; Tom Schandy

Fuglelivet i Norge utgjør ganske mange ulike arter, og denne nye boka om fugler er like flott som fuglene selv, med fantastiske fotografier og tekst som gir en mye bredere informasjon enn felthåndbøkene. Les mer
Vår pris: 408,-
Spar: 40,-

Veil. pris: 448,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Bestill før 19.12. - få levert til jul

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Livet som fugl i Norge
Norske fugler er ikke en bestemmelsesnøkkel til artene, men heller en bok som tar for seg hvordan de ulike artene lever. Og siden den er laget av to som er blant Norges beste naturfotografer, er bildene deretter. Dette har blitt en omfangsrik og fantastisk bok som vil glede alle fuglevenner.

Et nytt standardverk om fuglene har sett dagens lys. Forfattere og fotografer er Tom Schandy og Pål Hermansen. Kjente navn for mange som er interessert i naturfoto. Norske fugler er et imponerende stykke arbeid – det er blitt en stor bok som formidler masse kunnskap og glede over våre bevingede venner. Norske fugler er ingen felthåndbok for artsbestemmelse, de har du sikkert i hylla fra før, men heller en bok om fuglenes liv. Bildene står i særklasse, vil jeg påstå, og god nok grunn til å skaffe seg boka.

Samlet fremstilling av fuglenes liv og levnet
Boka tar for seg de ulike grupper av fugler. Den starter med gressender, og du kan lese om generell atferd, særtrekk hos ulike arter samt hvordan fuglene har spilt en rolle i myter og overtro. Du finner egentlig nok fakta og bilder om de ulike artene innenfor gruppen til at du kan artsbestemme, så lenge det ikke for eksempel er rovfugler du kun ser i flukt.

Det er ikke så mye «ekstra» man finner i ordinære felthåndbøker, så det er gledelig at noen kan gi oss en mer samlet kunnskap om fuglenes liv og levnet. Vi kan for eksempel lese at uglene har øyne som er 100 ganger mer lysømfintlig enn øynene hos en due, og at de også hørere 300 ganger bedre på grunn av svært tettpakkede nerveceller, ja, det er i det hele tatt mye spennende å lese om denne fascinerende gruppen av fugler som vi kanskje ikke ser så ofte, men som bergtar oss med «hooingen» sin om kvelden. Uglene er favoritter hos mange, men jeg liker godt kråkefuglene og særlig lavskrika. I boka kan jeg lese at ungene henger med foreldrene i opptil ett år, og det kan stemme med siste observasjon av min «gjeng». Kråkefuglene har tydeligvis bidratt til mye overtro og fanteri, og det er stor underholdning i å lese akkurat om denne fuglegruppen.

Siste nytt på forskningsfronten er med, og hvis vi skal holde oss til uglene, er snøugleprosjektet interessant lesning. Et norsk prosjekt med oppstart i 2005. Snøuglene er en av taperne på grunn av klimaendringer. Mange av ungene vokser ikke opp på grunn av mangel på regelmessighet i smågnagerbestanden. Det er en kjent sak at en enkelte arter har utfordringer som går på liv og helse løs, og forfatterne er opptatt av artenes bestandsutvikling og angir også trusselnivå.

Naturopplevelser blir alltid bedre når man kan noe om de arter man observerer. Denne boka bidrar til å heve kunnskapsnivået betraktelig og er dessuten hyggelig lesestoff på grunn av forfatternes gode og lette penn. Norske fugler er en bok du koser deg med!

Fakta

Om forfatterene

Pål Hermansen (f. 1955) har arbeidet som fotograf og forfatter gjennom mer enn 40 år. Han er bl.a. utdannet som tannlege og kunstner og har skrevet og /eller illustrert mer enn 35 bøker.

Hermansen har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland og er publisert i magasiner som National Geographic Magazine, GEO, BBC Wildlife etc. Han er gjentatte ganger premiert i store internasjonale konkurranser som World Press Photo, Wildlife Photographer of the Year og European Nature photographer of the Year etc. Han er også presentert som en av verdens ti beste natur-fotografer i en portfoliobok utgitt av BBC/Natural History Museum.

Tom Schandy (f.1962) er en prisbelønt norsk naturfotograf og forfatter. Han er utdannet biolog ved Universitetet i Oslo og har gjennom en årrekke arbeidet med naturvern i WWF Verdens Naturfond. Siden 2000 har arbeidet som frilanser på heltid med kunnskapsformidling om natur, kultur og friluftsliv. Han har gitt ut mer enn 30 bøker, hvorav to er hedret med den anerkjente Pandabok-prisen i Sverige. Bildene hans har vunnet flere internasjonale fotokonkurranser, blant annet i Wildlife Photographer of the Year. Han er også redaktør av Nordens største naturfotomagasin, Natur&Foto.