Sjøfuglens skrik - Adam Nicolson
Sjøfuglens skrik - Adam Nicolson

Sjøfuglens skrik

liv og lidenskap blant lundefugler, havsuler og andre sjøfarere

; Kristin Gjerpe (Oversetter) ; Hege Mehren (Oversetter)

«I dag finnes det én milliard færre sjøfugler enn i 1950. Fortsetter utrydningen i samme fart, vil de ha forsvunnet i 2060. (...) 'Sjøfuglens skrik' er en vakker bok om hvor tom verden vil bli om sjøfuglene skulle forsvinne.»

, Dagbladet Terningkast 5
Atlantiske sjøfugler hekker på de barskeste og mest brutale steder. De har eleganse, kraft og kyndighet, og er de eneste virveldyra som behersker hav, luft og land. I denne boka kan du lese om dem samt truslene de er utsatt for. Les mer
Vår pris
409,-
Spar
40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 409,-
Spar: 40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Sjøfuglene har en magnetisk tiltrekning på forfatteren Adam Nicolson. Med sine særegne levesett og kroppslige tilpasninger behersker de både hav, luft og land. Stormfuglene for eksempel, kaller han historiens helter. De har et langt liv, reiser milevis og elsker storm og svære bølger. Sjøfuglenes skrik lar deg blir kjent med havhest, lundefugl, krykkje, lomvi, måke, havlire, albatross, skarv, havsule og alke.

Spesielle tilpasninger
Sjøfuglene legger få egg og kan leve lenge. De er også svært sårbare. Adam Nicolson er fuglekjenner, forfatter, journalist … og baron, og en sann beundrer av disse fascinerende fuglene som viser helt spesielle egenskaper. Noen tilbakelegger ekstreme avstander for å finne næring til seg og avkom, men dykker kun rett under overflata, mens andre jakter nærmere hekkeplass og kan dykke langt ned. En havhest kan tilbakelegge en reise på 6500 kilometer i løpet av et par uker, og det er ikke tilfeldig hvor den flyr. En lomvi kan dykke 180 meter og bli under vann i flere minutter. Krykkja derimot, beiter kun i overflaten.

Havets barometer
Sjøfuglens skrik kan leses som en kunnskapsrik presentasjon av de ulike sjøfuglartene som lever i Atlanterhavsområdet, men den handler også om menneskenes bruk og utnyttelse av enkelte arter. Sjøfugl og egg har i lang tid vært kilde til fett, proteiner, klær, isolasjon og brensel til lykter og lamper i tradisjonelle kystsamfunn. Puter og madrasser har vært stoppet med dem, hatter og klær har vært pyntet med dem, de har vært en stor del av kostholdet og kjøkkenhager har vært gjødslet med dem...

Boken er også skrevet som et varsku. For sjøfuglene, med unntak av noen få arter, har opplevd en enorm tilbakegang. I løpet av 60 år har antall sjøfugler blitt redusert med to tredjedeler. De tumler altså mot en katastrofe. Sjøfuglene er i større fare enn noen annen klasse med virveldyr. Årsakene er global oppvarming som endrer havstrøm og næringsgrunnlag, menneskenes jakt og fiske med for eksempel garn som fuglene setter seg fast i, innføring av rotter, katter og andre dyr på hekkeplassene, utbygging og forurensning med plast, metaller og olje. Sju av de ti artene som er beskrevet i denne boka, har opplevd en sterk reduksjon i antall individer. Havsula har imidlertid greid seg bra hittil, skriver Nicolson. Den kan fly lange distanser og er allsidig i matveien.

Sjøfuglens skrik er en viktig bok, men den er også en nydelig bok, full av poetiske vendinger, kjærlighet til og bekymring for denne gruppen fugler som står i fare for å forsvinne før vi rekker å forhindre det.

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Marius Wulfsberg, Dagbladet
Terningkast 5 Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gursli Berg
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 458
ISBN: 9788293311638
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: The seabird's cry
Format: 22 x 14 cm
Nr: 8148147
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Adam Nicolson er en av vår tids dyktigste naturskribenter og den femte baronen av Carnock, England. Han er en allsidig, Cambridge-utdannet journalist og forfatter, og har skrevet flere anerkjente bøker som Sea Room, om øylivet, og Sissinghurst, om familieeiendommen i Kent, England. I 2018 vant han Wainwright-prisen for Sjøfuglens skrik, som The Guardian i 2017 kåret til en av årets beste naturbøker. Nicolson er gift og har fem barn. Med Sjøfuglens skrik ønsker han å oppfordre til vern av skjøre økosystemer.

«I dag finnes det én milliard færre sjøfugler enn i 1950. Fortsetter utrydningen i samme fart, vil de ha forsvunnet i 2060. (...) 'Sjøfuglens skrik' er en vakker bok om hvor tom verden vil bli om sjøfuglene skulle forsvinne.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Sjøfuglane blir færre. Ein lærd og lyrisk skotsk baron fortel oss kvifor me bør gjera noko med det.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«An extraordinary book, nothing less than a masterpiece»