Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Uglenes tale

hva nattens vesener kan fortelle oss i naturkrisens tid

Hvor mange ganger har du sett en ugle? De er ikke lette å komme innpå, men det lar seg gjøre, hvis du har tålmodighet og kunnskaper om artene. Torgeir Wittersø Skancke har tatt for seg uglene i Norge og forteller om levevis og trusler. Du får også vite hvordan du kan hjelpe uglene ved å sette opp tilpassede uglekasser.

Les mer

449,-
Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Det finnes steder der Torgeir Wittersø Skancke føler seg fri, der trærne har frødd seg selv, blitt gamle og falt over ende for egen maskin. Naturskogen blir stadig mer sjelden, og det er i disse skogene du har størst sjanse for å høre eller se uglene. Noen ugler kan imidlertid trives i mer urbane strøk, som kattugla.

I denne boka tar forfatteren for seg alle ugleartene som lever i Norge. Han forteller om egne møter med fuglene, om vandringer i skogen på jakt etter glimt av en ugle … for de kan lokkes fram med lyd og varsomhet. Du får vite hva som påvirker bestandene, som nedbygging av naturområder og svingninger i smågnagerbestandene. For eksempel har vindmølleparker fra Namsos i nord til Smøla i sør redusert bestanden av vår største art, hubro, med over 40 prosent i 48 habitater. Rogaland er imidlertid vårt hubrofylke nr 1. Her finnes en fjerdedel av landets hubrobestander. Men også mange vindturbiner, og flere skal det bli.

Mens mange av artene har gått tilbake, er det motsatte tilfelle med lappugla, kan vi lese. Arten har uventet utvidet sitt leveområde ganske kraftig. Arten har spredd seg nordfra og til Øst-Norge. Fra tre hekkende par i 2011, er det nå over 119 hekkende par i skogsområdene Trysil og Elverum. Så da vet du hvor du skal dra for å få sjanse til å treffe på denne lite sky og fantastisk flotte fuglen.

Uglenes tale handler om mye mer enn ugler. Den handler også om skog og om hvor viktig det er å ta vare på det lille som er igjen av naturlig skog. Forfatteren skriver om hvor viktig skogen har vært for ham som et fristed der han kan hente seg inn og finne styrke. Særlig etter at han mistet sønnen sin. Du kan lese om en rekke turer ut i skog og mark rundt om i landet sammen med ugle-ekspertene.

Hva om man oftere gikk inn i naturen som om man oppdager den for første gang? Med en slik tilnærming ser vi kanskje verdien av det som lever i skogen bedre.

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
271
ISBN
9788205599475
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2024
Format
24 x 19 cm
Nr
8223416

Medlemsblad

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Uglenes tale:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv