Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Den tause planeten

insektdøden - og hvordan vi kan avverge den

«Goulson er en fremragende forfatter. Det er frydefullt å lese hans smidige, lekende setninger med selvironisk islett, og professoren evner å forene det lidenskapelige med det vitenskapelige.»

Dagbladet

De er små, men insektenes betydning for oss på jorda er enorm. Uten dem vil verden langsomt, men sikkert stoppe opp. Nå trenger de vår hjelp!

Les mer

179,-

399,- Spar: 220,-

Sendes innen 1 virkedag

Naturens små superhelter


De er små, men insektenes betydning for oss på jorda er enorm. Uten dem vil verden langsomt, men sikkert stoppe opp. Nå trenger de vår hjelp!


Hva vil skje med livet på jorda hvis enda flere av insektene forsvinner? Den britiske biologen og insektelskeren Dave Goulson vil gjøre oss klokere med sin øyeåpner av en bok, Den tause planeten. Han skriver bevisstgjørende og inspirerende om de små insektenes enorme betydning for jorda vår.


Jordas flittige maur
Det er lett å irritere seg over insektene som surrer og kryper overalt, men de utfører livsviktige oppgaver i naturen. De står for pollinering, som igjen gir mat til dyr og mennesker, de rydder opp dødt organisk materiale, og de holder mengden skadedyr i sjakk. I tillegg er de selv føde for en rekke dyrearter, som pinnsvin, fisk og fugler.


Varsko her!
Det er grunn til dyp bekymring. Ifølge Goulson er det sannsynlig at antall insekter i verden er halvert siden 1970, og at det kan være så mye som 90 %. Årsakene er mange, særlig landbruk og skogbruk har brukt giftstoffer som har rammet insektene hardt. I tillegg gjør avskoging og utvidelsen av stadig mer areal til urbane formål at insektene hele tiden får dårligere levekår.


På tide med snuoperasjon
Selv om mengden insekter er gått dramatisk ned, er det fortsatt et bra mangfold av arter i verden. Nå er det på tide med en snuoperasjon, vi må redde dem som skal redde oss. Du og jeg, politikerne, bøndene, næringslivet, skogbrukerne og mange flere kan alle gjøre vårt for insektene.


«Min spådom er at denne boka kommer til å bli stående. Den er viktig, velskrevet, godt komponert – og dramatisk. Goulson får frem alvoret i situasjonen og vi drives fremover, side for side.»


Andrew P. Kroglund, Vårt Land


Vi må legge til rette for at insektene skal kunne fortsette med sine livsviktige oppgaver i naturen. Første steg er å lese denne boka og få kunnskap. Her får du en kort innføring i insektenes historie og fantastiske egenskaper, tall på tilbakegangen av insektbestanden og årsakene, og ikke minst: hva vi kan gjøre for å snu utviklingen!


FRA INNHOLDET: • En kort innføring i insektenes historie

 • Hvorfor insekter er viktige

 • Hvorfor insekter er vidunderlige

 • Bevis for tilbakegang av insekter

 • Årsaker til insektenes tilbakegang

 • Å miste hjemmet sitt

 • Den forgiftede jorden

 • Ugressbekjempelse

 • Den grønne ørkenen

 • Pandoras eske

 • Stormen som kommer

 • Jorda som en juletrekule

 • Invasjoner

 • De kjente og ukjente ukjente

 • Drept av tusen stikk

 • Et perspektiv fra fremtiden

 • Hva kan vi gjøre?

 • Økt bevissthet

 • Grønnere byer

 • Landbruket i fremtiden

 • Natur overalt

 • Tiltak for alle


 

Detaljer

Forlag
Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
398
ISBN
9788232804467
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
21 x 15 cm
Nr
8202265

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Dave Goulson (f. 1965) er professor i biologi ved Universitetet i Sussex. Goulson har spesialisert seg på økologi og bevaring av insekter, spesielt humler, og er forfatter av flere bøker og over 200 fagfellevurderte artikler. I 2006 grunnla han The Bumblebee Conservation Trust, en veldedig organisasjon som arbeider for å reversere nedgangen i humlebestanden. Goulson vant i 2013 the Marsh Award for Conservation Biology.

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Goulson er en fremragende forfatter. Det er frydefullt å lese hans smidige, lekende setninger med selvironisk islett, og professoren evner å forene det lidenskapelige med det vitenskapelige.»

Arne Dvergsdal, Dagbladet

«Min spådom er at denne boka kommer til å bli stående. Den er viktig, velskrevet, godt komponert – og dramatisk. Goulson får frem alvoret i situasjonen og vi drives fremover, side for side.»

Andrew P. Kroglund, Vårt Land

«Vi har lært at bier og humler er avgjørende for pollineringen. Men i Dave Goulsons flotte «Den tause planeten» lærer vi at også andre insekter er helt avgjørende for oss. [ ... ] Først blir vi kjent med insektene, deretter forklares deres rolle i økosystemene, så kommer problembeskrivelsen, før Goulson gyver løs på løsningene som (hurra!) faktisk er innenfor rekkevidde. »

Anna Serafima S. Kvam, Stavanger Aftenblad

"Goulson er en rivende dyktig formidler av biologisk forskning, og gjør en svært god jobb med å vise det særegne ved insektene, samt myriadene av evolusjonære nisjer de fyller. Spesielt underholdende er små beskrivelser mellom hvert kapittel - av uhyggelige, fantastiske eller ekle insekter som i hvert fall undertegnede aldri hadde hørt om før."

Varg Lukas Folkman, D2

"Dette er en viktig bok!"

Dag O. Hessen, professor i biologi ved UiO og for

"[Er] dette bare trist lesning? Nei, slett ikke. Dels fordi den underliggende kjærligheten til insektene skinner gjennom, og dels fordi boka også gir håp, med sine mange forslag til hva enkeltpersoner og myndigheter kan gjøre. (...) Også Goulsons skrivestil letter lesningen. Han er tydelig, iblant krass, og kommer ofte med små tørrvittige innsmett. Hvert kapittel rundes dessuten av med et gøyalt eksempel fra insektverdenen."

Anne Sverdrup-Thygeson, Klassekampen

"Ikke bare ekstremt lærerik, men også særdeles underholdende: Goulsons slentrende tone og humoristiske sans gjør at banebrytende forskning blir en ren glede å lese. For alle som er interesserte i naturen, er dette essensiell lesning."

Independent

"Hvis Den tause planeten inneholder et enkelt ubestridelig budskap, er det at naturen - insekter, blomster, planter, trær, fugler og pattedyr, inkludert vår art - er ett helt og sammenhengende system (...) Denne kraftfulle boken forteller oss at vi må handle som om vi forstår denne essensielle sannheten."

Mark Cocker, Financial Times

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Den tause planeten:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
129,- 229,-
Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
 

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 

Logg inn

Handlekurv