Knallhelg: -25 % med kode BADE25
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Insektene i hagen

en oppdagelsesreise blant sommerfugler, gresshopper og gullveps

Insektene utgjør et mangfold av arter, og går du ut i hagen, vil du bli overrasket over hvor mange du finner bare der. Andreas Thernshaugen fant minst 500 arter i egen hage og antagelig er det mange flere.

Les mer

249,-

429,- Spar: 180,-

Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

På oppdagerferd i egen hage

For et mylder. For et mangfold. For et liv. I hagen florerer det av bladlus, bløtvinger, oldenborrer, marihøner, snylteveps, teger, snutebiller, sommerfugler, møll, spretthaler, tordivler som flyr i skumringen og jordløpere som herjer i kompostbingen … Den engelske zoologen Jennifer Owen brukte tretti år på å undersøke dyrelivet i hagen sin. Hun fant nesten to tusen insektarter, og fortsatt mente hun at det var en god del flere hun kunne ha føyd til. Den norske forfatteren av boka Insektene i hagen har «kun» registrert ca 500 arter. Foreløpig, for det fins garantert flere utenfor hans stuedør på Nesodden ved Oslo. Denne boka får deg til å ville gjøre det samme. Med Insektene i hagen kommer du langt når det gjelder artsbestemming samt at du lærer masse om hvordan disse snodige dyra lever.

Et mangfold av planter gir et mangfold av insekter
Forfatteren har en hage med områder der det vokser vilt det som vokse vil samt områder der det strigles mer. Mange insekter eter av plantene. Og man må slutte å tenke at det er en uting, mener forfatteren. Hadde han ikke latt noen små ospetrær stå, ville ikke hagen fått besøk av ospeminermøll og heller ikke av vepsene som lever av dem. En liten busk av et hvilket som helst treslag som vokser vilt i Norge, kan øke antall insektarter i hagen med flere titalls. Tenk på det. Og tenk for et spennende liv det blir når du først får smaken på å finne arter du ikke har sett før, bare ved å rote rundt i hagen.

Noen arter er nattaktive. Det er utrolig spennende for store og små med en nattlysfelle. Kankje blir du overrasket over hva som har oppsøkt det sterke lyset en mørk natt. Og du har sikkert fundert over hvorfor enkelte bladverk og stengler har små utvekster eller kuler. Kan det være gallvepsen, midd eller virus som har forårsaket utvekstene? Eller er det gallmygg? Som oftest er det det siste. Larvene gnafser i seg av planten og manipulerer den slik at den produserer en kule rundt larven. Andre arter igjen, gnafser i seg gallmygglarven. Sånn er livet som insekt, og det er mangfoldet av underlige livssykluser som er mest fascinerende, syns forfatteren.

 

En liten busk av et hvilket som helst treslag som vokser vilt i Norge, kan øke antall insektarter i hagen med flere titalls. Tenk på det. Og tenk for et spennende liv det blir når du først får smaken på å finne arter du ikke har sett før, bare ved å rote rundt i hagen.

 

Noen insekter produserer kun kloner av seg selv (bladlus), de parer seg aldri, mens andre danner komplekse, sosiale samfunn. Noen insekter er utrolig irriterende, men alle har de livets rett, og vi bør bruke mer tid på å studere dem enn å ta livet av dem. Insektene i hagen er et funn for deg som elsker hagen din og alt som myldrer av liv der.

Boka er lettlest og underholdende og preges av forfatterens entusiasme hver gang han har funnet en ny art eller representant for en insektorden han må finne ut mer om. Det smitter.

Detaljer

Forlag
Kagge
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
270
ISBN
9788248931522
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Insektene i hagen
Format
21 x 14 cm
Nr
8214115

Utdrag

Medlemsblad

Om forfatteren

ANDREAS TJERNSHAUGEN skriver om dyr, natur og miljøspørsmål. Han har tidligere utgitt bøker som Meisenes hemmelige liv og Hvaleventyret, samt barneboka Blåhvalen, som ble nominert til Brageprisen. Tjernhaugens bøker er oversatt til en rekke språk.

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Insektene i hagen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv