Predator
De store rovdyrene står øverst i næringskjeden og kan aldri bli særlig mange. De fleste av dem er truede arter. I denne boka forteller Tom Schandy om de store rovdyra i en moderne verden og hvor viktig de er for det biologiske mangfoldet.
Les mer398,- Spar: 199,-
Januarsalg - faktabøker fra 49,- Velg flere her
Skrevet av: Bente, Redaktør
Tom Schandy har skrevet mange bøker om natur, rikt illustrert med fotografier fra øverste hylle. Så også i denne boka. Rovdyr står Toms hjerte nært. Og han har reist rundt i Norge og resten av verden for å fotografere dem. Verden trenger rovdyr, og boka Predator er et bidrag til vår forståelse av rovdyras betydning for samspillet i naturen.
Ikke bare norske rovdyr
Schandy tar for seg de store rovdyra vi har i Norge, men vi kan også lese om andre arter i resten av verden, for eksempel verdens særeste bjørn, Pandaen, som har fordøyelsessystemet til et kjøtteter, men som kun eter bambus. Vi kan for eksempel lese om afrikansk og asiatisk villhund og mankehund, en ulveart som lever i Sør-Amerika og ligner på en rødrev. Alle arter er godt og detaljert beskrevet, inklusiv faktabokser, og det er god grunn til å stoppe opp bare for å nyte bildene.
Forvaltning
På midten av 1800-tallet ble det innført skuddpremie på store rovdyr i Norge. Og arkitekten bak det hele var zoolog og fagmann (Halvor Heyerdahl Rasch ble også formann i Foreningen til Dyrenes Beskyttelse …) Slik ble bestandene av de store rovdyra betydelig redusert for å beskytte andre viltarter som elg (Rasch var også en ivrig elgjeger). Vi kan lese om bakgrunnen for krigen mot rovviltet, og Schandy trekker fram enkeltpersoner som gjorde det til sitt levebrød å skyte rovdyr, hvordan man avlet fram nye saueraser som er mindre robuste i utmarka enn de gamle rasene, og de problemer og stor ståhei som ble skapt når rovvilt vendte tilbake til enkelte områder. Bestandene av rovvilt ble nærmest utryddet i mange områder, og ulv og bjørn ble fredet først på 1970-tallet.
Schandy beskriver hvordan norsk rovdyrforvaltning utøves i praksis. Det er vanskelig å forstå at det skal være nødvendig å ta ut en hel ulveflokk i et område som er innenfor ulvesonen, der det ikke er sau. Kun tre helnorske tisper skal få lov til å yngle. Og det er umulig å forstå at det gis tillatelse til å felle den viktigste brunbjørnen i Trøndelag med tanke på å opprettholde den lille bestanden som er lov. Innenfor norsk rovviltpolikk er det ikke vilje til å opprettholde levedyktige bestander, mens det over store deler av verden settes inn tiltak for å øke bestandene. Tom Schandy forteller videre om hvordan det står til med rovdyr andre steder i verden, og hvordan man gir rovdyra muligheter for å utvikle bærekraftige bestander. Turisme er en viktig inntektskilde. Et godt eksempel er Masaii Mara, en nasjonalpark i Kenya som er tilknyttet mange mindre private områder der grunneier får leieinntekter av det offentlige.
Over hele Europa kommer rovdyra tilbake. Unntaket er Norge som holder bestandene nede på et kritisk lavt nivå, sier Schandy.
Vi anbefaler
— Innholdsrik bok for hele familien om rovdyr i Norge og andre deler av verden, betydningen av rovdyra samt hvordan vi forvalter dem. Boka er rikt illustrert.
Bente Einan Eriksen
Detaljer
- Forlag
- Tom & Tom
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 238
- ISBN
- 9788292916339
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2023
- Originaltittel
- Predator
- Format
- 27 x 22 cm
- Nr
- 8220697
Utdrag
Om forfatteren
Tom Schandy er utdannet biolog ved Universitet i Oslo og arbeider på heltid som frilansfotograf, forfatter og redaktør. Tom har gitt ut flere bøker om natur, og bildene hans har vunnet internasjonale priser og distribueres gjennom bildebyrået Samfoto i Oslo. Han er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og har i en årrekke vært leder i Norske Naturfotografer (NN).