Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Predator

store rovdyr i en moderne verden

De store rovdyrene står øverst i næringskjeden og kan aldri bli særlig mange. De fleste av dem er truede arter. I denne boka forteller Tom Schandy om de store rovdyra i en moderne verden og hvor viktig de er for det biologiske mangfoldet.

Les mer

348,-

398,- Spar: 50,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Tom Schandy har skrevet mange bøker om natur, rikt illustrert med fotografier fra øverste hylle. Så også i denne boka. Rovdyr står Toms hjerte nært. Og han har reist rundt i Norge og resten av verden for å fotografere dem. Verden trenger rovdyr, og boka Predator er et bidrag til vår forståelse av rovdyras betydning for samspillet i naturen.

Ikke bare norske rovdyr

Schandy tar for seg de store rovdyra vi har i Norge, men vi kan også lese om andre arter i resten av verden, for eksempel verdens særeste bjørn, Pandaen, som har fordøyelsessystemet til et kjøtteter, men som kun eter bambus. Vi kan for eksempel lese om afrikansk og asiatisk villhund og mankehund, en ulveart som lever i Sør-Amerika og ligner på en rødrev. Alle arter er godt og detaljert beskrevet, inklusiv faktabokser, og det er god grunn til å stoppe opp bare for å nyte bildene.

Forvaltning

På midten av 1800-tallet ble det innført skuddpremie på store rovdyr i Norge. Og arkitekten bak det hele var zoolog og fagmann (Halvor Heyerdahl Rasch ble også formann i Foreningen til Dyrenes Beskyttelse …) Slik ble bestandene av de store rovdyra betydelig redusert for å beskytte andre viltarter som elg (Rasch var også en ivrig elgjeger). Vi kan lese om bakgrunnen for krigen mot rovviltet, og Schandy trekker fram enkeltpersoner som gjorde det til sitt levebrød å skyte rovdyr, hvordan man avlet fram nye saueraser som er mindre robuste i utmarka enn de gamle rasene, og de problemer og stor ståhei som ble skapt når rovvilt vendte tilbake til enkelte områder. Bestandene av rovvilt ble nærmest utryddet i mange områder, og ulv og bjørn ble fredet først på 1970-tallet.

Schandy beskriver hvordan norsk rovdyrforvaltning utøves i praksis. Det er vanskelig å forstå at det skal være nødvendig å ta ut en hel ulveflokk i et område som er innenfor ulvesonen, der det ikke er sau. Kun tre helnorske tisper skal få lov til å yngle. Og det er umulig å forstå at det gis tillatelse til å felle den viktigste brunbjørnen i Trøndelag med tanke på å opprettholde den lille bestanden som er lov. Innenfor norsk rovviltpolikk er det ikke vilje til å opprettholde levedyktige bestander, mens det over store deler  av verden settes inn tiltak for å øke bestandene. Tom Schandy forteller videre om hvordan det står til med rovdyr andre steder i verden, og hvordan man gir rovdyra muligheter for å utvikle bærekraftige bestander. Turisme er en viktig inntektskilde. Et godt eksempel er Masaii Mara, en nasjonalpark i Kenya som er tilknyttet mange mindre private områder der grunneier får leieinntekter av det offentlige.

Over hele Europa kommer rovdyra tilbake. Unntaket er Norge som holder bestandene nede på et kritisk lavt nivå, sier Schandy.

Vi anbefaler

— Innholdsrik bok for hele familien om rovdyr i Norge og andre deler av verden, betydningen av rovdyra samt hvordan vi forvalter dem. Boka er rikt illustrert.

Bente Einan Eriksen

Detaljer

Forlag
Tom & Tom
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
238
ISBN
9788292916339
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
27 x 22 cm
Nr
8220697

Utdrag

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Predator:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Paperback 
200,- 229,-
 
Årene
99,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
99,- 229,-

Smak!

Ingvild Wedaa Tennfjord
Innbundet 
393,- 449,-
 

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv