Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Reise med ål

en omvei hjem

«Det er i hovedsak det konsekvente miljøperspektivet, kombinert med den nære, personlige skrivestilen som gjør boka til en medrivende opplevelse. Forfatteren klarer å gjøre ålen til et symbol på menneskenes forhold til naturen, og selv om temaet kanskje kan oppfattes som sært og smalt, så blir det presentert på en måte som angår oss alle.»

Fædrelandsvennen

Ålen - som en gang var den mest utbredte fisken i Europa - er kritisk truet. Den er forbudt å fiske i Norge, selv om bestanden er langt bedre her. Mens ål er delikatesse i de fleste andre kystnasjoner, er det nesten ukjent for det norske kjøkken. Les mer

249,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 249,-
Ålen - som en gang var den mest utbredte fisken i Europa - er kritisk truet. Den er forbudt å fiske i Norge, selv om bestanden er langt bedre her. Mens ål er delikatesse i de fleste andre kystnasjoner, er det nesten ukjent for det norske kjøkken.

Forfatteren Torolf E. Kroglund reiser i ålens spor, og resultatet er en underholdende og lærerik fortelling om fisken, men også om en kystkultur som ser ut til å være like truet som ålen. Her er det dermed en bredere historie om forholdet mellom menneske og natur.Ålen kommer fra dypet i Sargassohavet og reiser med Golfstrømmen til Nord-Afrika og Europa. Den kjenner ingen nasjonale grenser og bosetter seg i ferskvann i alle land. Her kan den bo 30 år og bare spise. Den formerer seg bare én gang i livet, etter den lange og strabasiøse veien hjem til Sargassos dyp. Så dør den. Slik har det vært i over 50 millioner år.

Hva har skjedd de siste par tiåra? Kraftverk stenger vannveien mellom saltvann og ferskvann. Den kinesiske mafiaen betaler bedre enn kokain og gull for smuglede små glassål. Oppdrettsindustri og forskere klarer ikke å knekke koden; ålen formerer seg kun i Sargasso.
Reise med ål er en personlig reise inn i en verden av forskere, fiskere og aktivister, en verden som dypest sett angår oss alle. Det blir en lang omvei hjem til barndommens fiskevann hvor forfatteren fikk sine første ål som bifangst, uten å vite helt hva han skulle gjøre med dem.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202585211
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Det er i hovedsak det konsekvente miljøperspektivet, kombinert med den nære, personlige skrivestilen som gjør boka til en medrivende opplevelse. Forfatteren klarer å gjøre ålen til et symbol på menneskenes forhold til naturen, og selv om temaet kanskje kan oppfattes som sært og smalt, så blir det presentert på en måte som angår oss alle.»

Jo Van Der Eynden, Fædrelandsvennen

«Det fina med Resa med ål är att den gör sin läsare heligt förbannad och stridslysten!»

Petter Lindgren, Aftonbladet (Sverige)

«Det er en tenksom og sympatisk forfatter som loser oss gjennom temaet slik at vi etter hvert vet mer om ål og har fått mye å tenke på når det gjelder turism og kystkultur og en hel del annet. "Et visst omfang av bærekraftig fiske er positivt, for å ha oversikt og kontroll på bestandene. Men også for å opprettholde vårt nære forhold til fisken, til naturen. Mister man dette, blir kystkulturen et museum, et glansbilde for turister", mener Torolf E. Kroglund.»

Tidsskriftet Kysten

"Torolf Kroglund er mannen bak en av høstens mest spennende bøker i naturgenren. Reise med ål - en omvei hjem er et lite praktverk for oss med hjerte for naturen, og kanskje da i særdeleshet for fisk og dyr. (...) Reise med ål anbefales sterkt."

Espen Farstad, Njff.no

"Reise med ål er som en perfekt coctail bestående av rikelig mengde fakta (sprit), fortelling (blandevann) og politikk (en frisk sitronskive)". Fredrik Sjöberg

.

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Reise med ål:

Laks

Randulf Valle
Innbundet 
349,- 399,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv